Katastrofmedicin/Internationella erfarenheter 

Att arbeta i ett katastrof- eller krigsområde innebär utmaningar och förutsättningar som i mångt och mycket skiljer sig från sjukhusets trygga miljö och kända väggar. Prehospitalt arbete i känd hemmastad kan även det bjuda på liknande överraskningar, och ge intryck och inblick i saker man inte visste fanns alldeles runt hörnet.
Jag kommer berätta om mina sju uppdrag med Läkare Utan Gränser, min erfarenhet från Försvarsmakten, vår stiftelse Life Support Foundation med verksamhet i Tanzania, samt upplevelser och erfarenheter från akutläkarbilen i Stockholm.
Fem krig, två jordbävningar och total samhällskollaps jämför jag kontinuerligt med ett tryggt Sverige och en centraloperation och IVA på Karolinska som inte saknar några resurser. Jag kommer nog fram till att de medicinska skillnaderna är små, men att miljön, förutsättningarna och tillgängliga resurser stundom skiljer sig enormt.

Välkomna till föreläsningen
Henrik Jörnvall

ps
några filmklipp att titta på som förberedelse till föreläsningen:
Insats på Haiti
Nyhetsinslag om Jordbävning i Nepal