Fria nackar..

Beredskapslarm om äldre man som fallit i trappa på Dyrön, vaken illamående, ambulans 50 min bort. Vid samtal med inringare framkommer att han varit avsvimmad 4-5 minuter och nu vaken men allmänpåverkad, illamående. Accepterar och när vi ser honom så visar det sig att det är en trappa på en vandringsled och han sitter ca 30-40 m från väg. RLS 1(-2) men med svarslatens och kraftigt illamående, hematom parietalt. Inga övriga skador. Intet blodförtunnande. Palperar nacken noggrant och han rör utan smärta så sätter inte på nackkrage. Vi har med scoopbår men är ganska få att bära och svårt få in scoopbår i rdntjtbilen så jag väljer att stödja honom ner till väg vilket går sådär.. Sitter sedan i baksätet med stöd till hkp där vi lastar om till bår. Han är såpass påverkad ffa av illamående att jag utan tvekan väljer SS.
Visar sig sedan att han opereras för ett SDH akut men att han också har en c4/c5 fx som är potentiellt ostabil.. Pat vaken och inga seq (lyckligtvis)
LL:
1. Skall man fria nacken måste patienten vara helt (helt!) vaken!!!!!
2. Jag tar gärna "genvägar" för att få hanteringen att "flyta" på skadeplats. I det här fallet hade det sannolikt varit mycket bättre att vänta på ambulansen och få bär- och trphjälp på en ordentlig bår till hkp.

bläähh..

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln