Barn-AHLR träning med Anette
Jag har fått i uppdrag att hålla i repetition av Barn ahlr minst varje år med alla.
Vi vet att några kanske har det även på sin andra arbetsplats men då det inte är så ofta vi har så dåliga barn jämfört med vuxna så kan vi nog aldrig träna för mycket.
Ni behöver ju uppdatera med att läsa igenom boken barnahlr och göra webtestet via www.hlr.nu en gång om året.
Tanken är att jag kommer till Säve under erat arbetspass och kör repetitionsutbildningen under er arbetstid och då får vi hoppas att ni inte får larm under tiden.Det blir en kort genomgång av teori och sen några scenarier då ni får agera.Förhoppningsvis får vi hjälp av piloterna under scenarierna.
Antingen kommer jag på morgonen vid 7:30 under förutsättning att ni inte har jobbat hela natten (efter överenskommelse) eller så får vi ta det under dagen/eftermiddagen men risken är nog större att det kommer larm under tiden då.Men pågående personal kan vi ta det efter morgonmötet och er koll av maskinen eller om inte det går får vi komma överens om annan tid.
Har tänkt komma igång så fort som möjligt under nuvarande period.
Det är ju ett träningstillfälle så det är ok att missa något.Det är det man kommer ihåg sen när man väl hamnar i den situationen.
Anette
Lessons learned från genomförda Barn AHLR övningar:
Lessons learned
- -att LP´s defibrillatorer slår över från vald joule, till 200 j när man begär analys!!! och man får då aktivt gå in och ändra joulen före man defibrillerar
- (ytterligare ett skäl att hålla sig till manuell modus??/Joacim)
- Viktigt att trycka avl om man inte får avläsning direkt via plattorna.
- Vid IO-nål, se att när man "gått igenom huden och står på benet" att det är minst ett svart streck kvar på nålen, annars når man inte in till märghålan
- Att ej glömma pulskontrollen hos det medvetslösa barnet framför allt vid trauma även om man ser en ok rytm på skärmen.
- PEA förutsätter INTE bradykardi. Har du elektrisk aktivitet utan puls och kliniken gör det sannolikt bör du agera utifrån misstanke om PEA. Kapnograf ger dig förstås ett bättre beslutsunderlag
- Glöm inte och tömma ventrikeln – luftfylld: ventilationsproblem
- Glöm ej att vi nu har möjlighet till central temperaturmätning
- Jeteffekt vid kraftig spolning i nål kan dislocera nålen.
- Tar tid att ge vätskebolus, ( flöden i lila nål 19 ml/min, blå nål 40 ml/min, barn intraosseös ca 30 ml/min). Bolus till 6 kg barn, 120 ml tar från 4 till 6 min och binder upp en person.
- Krångligt att dosera/administrera Cordarone enligt 0,33ml/kg, bra att använda handlingsplanens snabbguide. Tar tid att blanda med flera moment i Paxväskan (läkemedelsväskan - glukos i infusionsväskan etc)( Flera olika sprutor)
- Räkna ut WETFAG och kom ihåg att dosschema för akut lkm finns i toppfickan på vår def
- Vid HLR använd gärna sprutstorlek anpassad till barnet storlek. Ex: 15 kg, dra Adrenalin 0,1 mg/ml, 1,5 ml i 2 ml-spruta
- Flytta barnet för att optimera HLR
- En person gör både inblåsningar och kompressioner så att den andra kan plocka fram utensilier och preparera lm, mm.
- Vacuumsplint (för ben) är mycket lämplig för immobilisering av hela barn.
- Vore smidigt att ha ngn/ngr förfyllda adrenalinsprutor.
- Blir mkt plockande i olika väskor. Tycker det vore lättare att lägga över barn tuber, LM, och nålar i PAX och skippa barnväska helt?