Kursmaterial

Här kommer vi lägga ut material som är bra att läsa och titta igenom innan kursen. Kursveckan är intensiv och utbytet av den ökar om man tar sig lite tid att läsa igenom det här materialet i förväg. Materialet om medicinteknisk utrustning är en förutsättning att man kan vid kursstart.

 


Medicinteknisk utrustning
 
Under övningarna kommer ni att behöva kunna använda en del medicinteknisk utrustning. Att inte kunna använda utrustningen försvårar genomförandet av övningarna kraftigt. För bästa utbyte så rekommenderar vi således att ni lägger lite tid på att titta igenom nedanstående demonstrationsvideor (som alla är tagna från youtube och alltså inte är sanktionerade av tillverkare, jag har dock tittat igenom dom och tycker dom ”håller måttet”).
All nedanstående utrustning är dessutom vanligt förekommande både på och utanför sjukhus runt om i landet
Kanske använder ni något av utrustningen på Ert hemmasjukhus och i så fall finns det förstås extra skäl att repetera lite extra noga..
 

(obs, den inledande delen av videon använder den gamla modellen som går på tryckluft (som finns på en del platser, resten av instruktionen beskriver den elektriska modellen som är absolut vanligast numera)
 Handouts och artiklar relaterat till föreläsningen om Utöya.

Stephen Sollid föreläser på onsdag om erfareneheterna av att arbeta på plats under katastrofen och terrorangreppet på Utöya. Här finns handouts och en del artiklarVideoklipp relaterat till föreläsningen på fredag om att jobba i internationella konflikt och katastrofområden.

Henrik Jörrnvall, som skall föreläsa för oss på fredag om internationella arbete har bland annat jobbat en period med MSF i Mosul.
Läs gärna hans intressanta men förstås skakande beskrivning av arbetet på plats i en krigszon.Helt frivilligt..
Men ganska bra.. Natalie May, medarbetare på det virtuella utbildningssjukhuset St Emlyns har arbetat ett år på ambulanshelikoptern i Sydney. Sydney HEMS anställer ST läkare på sin ambulanshelikopter och är kända för bra utbildningsverksamhet.
I en rad artiklar beskriver hon sin upplevelse av arbetet på ambulanshelikoptern på ett bra vis. (Att arbeta där är både möjligt och på många vis en bra ide även som svensk ST läkare). Dessutom finns det stora principiella likheter mellan den prehospitala och sjukhusbundna akuta intensivvården och därmed en hel del att lära även i vår sjukhusbundna vardag
Således, om man har några minuter över:
Del 1 om utbildning
Del 2 om betydelsen om CRM, NTS etc
Det finns totalt 7 delar och du hittar allihop här:

Äldre texter  och artiklar som ändå är bra